Yönetici Tipleri: Liderler ve İdareciler

Her zaman Türkiye’nin iyi idareciler yetiştirmek için uygun bir coğrafya olduğunu düşünmüşümdür. Öyle ki: pazarlamasını başarabilsek en çok talep gören ihraç ürünümüz olabilirler.

Ülkemizin kozmopolit yapısı, insanımızın girişkenliği, hızlı karar alma yeteneği, pratik zekası ve sayısız ekonomik krizle yoğrulmuşluğu düşünüldüğünde; diğer milletlerden yöneticilere üstün gelecekleri düşünülebilir. Fakat bu kadarı iyi bir yönetici olmak için yetmez!

Bütün yöneticilerin lider olması gerekir ancak çoğu sadece idarecidir.
Philip Kotler

Vaktinin çoğunu bütçeler, organizasyon çizelgeleri ve masraflar ayıran kişi idarecidir. Lider ise rakamları incelemeye gereğinden fazla vakit ayırmaz. Vaktinin çoğunu insanlarla geçirir. Şirketin içinden çok dışına odaklanarak fırsatlar araştırır ve mutlaka vizyon sahibidir.

ceo

Kötü yöneticiler fikirlerinin gerçekleştirilmesi için emir-komutaya bel bağlar. Oysa çalışanlar, yaptıkları işte anlam bulmak ister; sadece para kazanmak değil bundan daha üstün bir amaca hizmet etmek ve şirketin kaderine yön vermek ister. Lider, bu anlayışın yeşereceği bir organizasyon yaratmanın öncelikli görevi olduğunu ve itaatin buna bağlı olduğunu bilir.  (Temel Aksoy)

İyi yöneticiler öncelikle komplekslerinden arınmış olmalıdır. Onlar kendilerini yetenekli çalışanlarla kuşatmak ister. Kendilerinden daha zeki çalışanlar bulmaktan büyük keyif alır. Daha önemlisi: çevrelerinde “Evet efendim”ci dalkavuklar istemez, çizgidışı düşünme tarzını teşvik ederler.

Çok önemsiyor olmama karşın; dedikodu yapmanın, diğer çalışanlara çamur atmanın ve türlü entrikalar çevirmenin yanlışlığına hiç değinmeyeceğim (!) çünkü bunlardan kaçınmak ve karşısında olmak iyi yönetici olmadan önce doğru insan olmanın gerekleri.

Neticede diyeceğim o ki: Yazık ama yönetici sıfatının sahipleri her zaman yönetici vasfının da sahipleri olmayabiliyorlar.

Yanlış anlaşılsın istemem. Kimseyi aşağılamıyorum. Elbette liderlere ihtiyaç olduğu gibi idarecilere de ihtiyaç var… Fakat herkes kendini bilsin! Zira kendini bilmek bir erdemdir…

2 thoughts on “Yönetici Tipleri: Liderler ve İdareciler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *