İlk yazımı, yurdum insanı tarafından hakettiği ilgiyi görmediğine inandığım mesleki kitaplar üzerine yazma kararı aldım.
“Hangi kitap hakettiği değeri görüyor ki!” dediğinizi duyar gibiyim. Doğru söze ne denir ki (!)
Financial Times tarafından tüm zamanların en önemli dördüncü gurusu seçilen Philip Kotler (27 Mayıs 1931, Chicago), Evanston, İllinois’te bulunan Northwestern University, J.L. Kellogg School Of Management‘ta S. C. Johnson & Son Professor of International Marketing sıfatıyla lisansüstü dersler veren bir öğretim görevlisi.
Her ne kadar son yıllarda “Kendini tekrar ediyor.”, hatta “Kotler öldü!” denilse dahi pazarlamaya bu günkü saygınlığını ve vizyonunu kazandıran önemli isimlerden birinin de Philip Kotler olduğuna kimsenin itirazı olmayacağını tahmin ediyorum.
O sebeple bu günkü pazarlamayı anlamak ve temel düzeyde pazarlama bilgisi edinmek için önce Kotler’in kılavuzlarını okumak gerektiği kanısındayım.
Bu fikirden hareketle kendisinin yeni kitaplarından “Ten Deadly Marketing Sins: Signs and Solutions“ın Türkçe çevirisi “10 Ölümcül Pazarlama Günahı“nı okudum.
Adından ya da arka kapak yazısından kaynaklanıyor olsa gerek, asla yapılmaması gereken şeylerin (öyle ya günah bu demek) sıralanacağı beklentisiyle başladım kitaba fakat pazarlamanın bu günkü durumunu tahlil ederek kitabına giriş yapan Kotler, beklentimin aksine sonraki on bölümde bir pazarlamacının başarı yakalamak için mutlaka yapması gerekenleri sıralamış ve pazarlama etkililiği için on emir ile kitabını noktalamış.
Kotler, büyük işletmeler veya büyüme yolunda ilerleyenler neleri ihmal etmemeli, hangi pazarlama faaliyetlerini mutlaka yerine getirmeli sorusuna cevap verirken günümüz iş dünyasında halen bu gerekleri yerine getirmiyor olmayı günah kabul etmiş.
İşlevsel olarak bakıldığında, pazarlamada dikiş tutturamayan bir yöneticinin eline alıp “Biz neyi eksik yapıyoruz?” diye kendisini sorgulayıp, şirketini değerlendirebileceği, reçetelerini de muhteva eden bir kılavuz olduğu söylenebilir.
Sonuç olarak yenilikçi veya devrimci bir fikir beklememek lazım. Sadece makro ölçekli eksiklerinizi gösterecek bir kılavuz ve başlangıç seviyesindekiler için anlaşılır bir kaynak…
\\ Philip Kotler’e göre 10 ölümcül pazarlama günahı şöyle:
- Şirketiniz yeterince pazar odaklı ve müşteri merkezli değil
- Şirketiniz hedef müşterilerini tam olarak anlamıyor
- Şirketinizin rakiplerini daha iyi tanımlaması ve izlemesi gerek
- Şirketiniz hissedarları ile ilişkisini gereğince yönetemiyor
- Şirketiniz yeni fırsatlar bulmakta başarılı değil
- Şirketiniz pazarlama planlama süreci kusurlu
- Şirketinizin ürün ve hizmet politikalarının sıkılaştırılması gerekiyor
- Şirketinizin marka geliştirme ve iletişim becerileri zayıf
- Şirketiniz verimli ve etkili pazarlama gerçekleştirecek kadar iyi organize edilmemiş
- Şirketiniz teknolojiden azami düzeyde yararlanmıyor
Arka kapak:
Çoğu pazarlama faaliyeti artık işe yaramıyor. Çoğu reklam, tüketicilerin zihninde markalar için farklı bir konum yaratamıyor. Çoğu marka adayı, çok geçmeden pazarlama tarihinin derin çukuruna atılıyor ve bir daha hatırlanmıyor.
Peki suç kimde? Modern pazarlamanın kurucusu ve pazarlama literatürünün bir numaralı ismi Philip Kotler’ göre suç, 10 ölümcül pazarlama günahını bile bile ve durmadan işleyen pazarlama günahkârlarında.
Pazarlamayla uğraşan ve pazarlama hakkında düşünen herkesin mutlaka okuması gereken bu kitapta Kotler, önce büyük pazarlama günahlarını bir bir sıralıyor, ardından bu günahlardan kaçınmanın ve arınmanın yollarını gösteriyor.
Pazarlama cehennemine gitmek istemeyen herkese!…
Merhaba ,
Pazarlama konusunda kaynak arayanlar için gerçekten faydalı ve etkileyici bir tavsiye yazısı.
Tavsiyelerinizin devam etmesi dileğiyle…
İlk yazının uğur getirmesi dileğiyle…
başarılı bir başlangıç olduğunu söyleyebilirim.
Tebrikler Denizcim.
Takip edilesi güzel bir yol olmuş. Yazılarının devam etmesi dileğiyle,
Başarılar
Onca iş ve amaçlarının yanında bu güzel ve farklı başlangıca zaman bulabilmeni, yorulmak bilmeyen bitmeyen enerjini kıskanıyorum demeyim ama açıkça imreniyorum.
Başarılarının devamı dileğiyle tebrik ediyorum.
Beğendim…. Keyifli ve net bir özet olmuş. Okumam gereken bunca kitap var ve kitap okumaktan bayılmak üzere olmama rağmen bende bile bir an önce kitabı okuma isteği uyandırdı:)
Kariyer hedeflerimin önünde Kotler önemli bir ışık benim için. Bazılar o ışık soldu dese bile.
Kitaplarını okurken anlattıklarının çoğunu zaten biliyorum diyebilirsiniz. Hatayı bir kez yapmanın sonucu öğrenmektir, ikinci kez aynı hatayı yapmanın sonucu ise ……… kaybı olur.(Siz doldurun) Kotler’de bunları hatırlatıyor bizlere. Sürekli okumak gerek, geri besleme gerek.
Teşekkürler Denizcim, bu ilk ve güzel yazınla bunu bana tekrar hatırlattın .