Geçtiğimiz gün Dr. David J. Lieberman’ın “Aklındakini Okuyabilirim! || You Can Read Anyone” isimli kitabını okudum.
Benim zevkime pek hitap etmeyen bir tür olmasına karşın öylesine iddialı bir arka kapak metni vardı ki satınalmadan edemedim. Fakat yarattığı hayalkırıklığı da iddiası kadar büyük oldu.
Her ne kadar kitap beklentimi karşılamamış olsa da, doğru cevap alabilmek için doğru soru sormanın gerekliliğini bir kez daha hatırlamama yardımcı oldu.
Bilirsiniz, pazar araştırmaları yapılırken de göz ardı edilmemesi gereken en önemli konu, katılımcılardan doğru bilgi alabilmek için doğru soru sormaktır. Bu sebeple, Lieberman’ın okurlarına yönelttiği sorulardan bir tanesini ben de sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım benim kadar beğenirsiniz…
Bir yolcu, yol üzerinde iki farklı köye uzanan bir yol ayrımına gelir. Bir köyde, insanlar daima yalan söylemektedir; diğer köyde ise insanlar daima doğruyu söylemektedir. Yolcu, herkesin daima doğruyu söylediği köyde bir iş yapmak zorundadır. Köylerden birinde yaşayan bir adam, çatalın ortasında durmaktadır ama hangi köyde yaşadığına dair bir işaret yoktur. Yolcu adama yaklaşır ve tek bir sorur sorar. Adamın cevabında, hangi yolu izleyeceğini bilir. Yolcu ne sormuş olabilir ?
Sorunun yanıtını arka kapak metninin altında bulabilirsiniz.
Arka Kapak:
“Bir Daha Asla Aldatmayın, Kullanmayın, Yalana Kanmayın”
Dakikalar içinde karşısınızdaki insanın ne düşündüğünü çözmeniz için kanıtlanmış psikolojik taktikler
Bu kitap, hemen her durumda, herhangi bir kişiye kolayca uyarlanabilecek, belirgin, kanıtlanmış ve pratik psikolojik teknikleri içermektedir.
Dr. Lieberman, bu tekniklerin kolaylığını ve tutarlılığını yüzlerce televizyon ve radyo programında sergiledi. Fox News ile çalışan program yapımcısı Jeff Rosin şöyle açıkladı: “Kesinlikle inanılmaz! Onun yanındaydım ve hiç yanıldığını görmedim… Bir kez bile! Nasıl yapılacağını ben bile öğrendim ve bu gerçekten önemli bir buluş.” Aslında, Dr. Lieberman, hassas yalan makineleriyle canlı televizyon programlarında yarıştı ve berabere kaldı; hem de her seferinde!
Aklındakini Okyalabilirim, gerçek yaşam oratamlarında birinin ne düşündüğünü ve neler hissettiğini anlamak için neler yapabileceğizi adım adım açıklıyor. Örneğin, patronunuzun sizi gerçekten sevip sevmediğini, bir pazarlamacının güvenilir olup olmadığını, biriyle ilk kez buluştuğunuzda ilişkinin istediğiniz yönde mi, yoksa aski yönde mi gittiğini kesinlikle ve kolayca anlayabileceksiniz. Risk yüksek olduğunda pazarlıklar, soruşturmalar, taciz konuları, hırısızlık veya sahtekarlık kendinize zaman, para, enerji kazandırmak ve hayal kırılığından kurtulmak için kimin sizin tarafınızda, kimin karşısınızda olduğunu kolayca etmeyi öğrenin.
Sorunun Yanıtı:
“Köyüne hangi yoldan gidiliyor?” O yolu izler. Unutmayın, doğruyu söyleyenlerin köyüne gitmesi gerek. eğer adam doğruyu söylüyorsa, kendisini doğru yola yönlendiriyor demektir. Yalan söylüyorsa, onu yine doğru yola yönlendirecektir. Her iki şekilde de, gideceği yol bellidir.
"Bir yolcu, yol üzerinde iki farklı köye uzanan bir yol ayrımına gelir. Bir köyde, insanlar daima yalan söylemektedir; diğer köyde ise insanlar daima doğruyu söylemektedir. Yolcu, herkesin daima doğruyu söylediği köyde bir iş yapmak zorundadır. Köylerden birinde yaşayan bir adam, çatalın ortasında durmaktadır ama hangi köyde yaşadığına dair bir işaret yoktur. Yolcu adama yaklaşır ve tek bir sorur sorar. Adamın cevabında, hangi yolu izleyeceğini bilir. Yolcu ne sormuş olabilir ?"
Bu yorum FriendFeed üzerinde yapılmıştır.
teşekkürler paylaştığınız için